Hvorfor er det viktig at baby sover på rygg?

1. Forebygge krybbedød

Finnes det noen andre grunner? Nei! Heldigvis. Her er det bare en grunn til at barnet skal sove på rygg!

 • Krybbedødsrisikoen er ca 14 ganger større om den babyen sover på magen.
 • Når babyen sover med ansiktet ned i madrassen er det ca 60 ganger høyere risiko.

Da er det bare en ting å gjøre- og det er å følge rådet fra de lærde. Prøv å få babyen til å sove på rygg så lenge det lar seg gjøre!

Selv om barnet sover på rygg- er det ikke fare for at barnet blir kvalt av eget gulp eller oppkast.

Hva gjør man om barnet snur seg når det sover??

Snur barnet seg når det sover? Da må man enkelt nok bare flytte de over på ryggen igjen.

Barnet er litt eldre og nekter å sove på rygg!

Prøv å flytt det over på rygg før du legger deg for natten! Dessverre er det helt umulig å overvåke at barnet sover på rygg når det enkelt kan snu seg selv.

Barnet vil rulle over på foretrukket side fra ca 4-5 måneder.

Hva annet kan man gjøre?

Gi barnet smokk, det åpner for frie luftveier selv om barnet skulle nekte å sove på rygg!

baby som sover på rygg

Redusert dødelighet ved at baby sover på rygg.

Det sies at risikoen av krybbedød er 14 ganger større ved å ligge på magen!

I årene etter 1990-tallet ble antallet krybbedød redusert betraktelig – hvor i 1989 145 barn døde grunnet krybbedød – til sammenligning var det i 2015 blitt redusert til 9! Det vil si at kampanjen som ble kjørt om at barn må sove på rygg er en suksess!

Lav risiko for krybbedød.

I det store og det hele er det veldig lav risiko for krybbedød. Risikoen er dessverre til stede og man bør selvfølgelig ta forhåndsregler. Det er derimot ingen grunn til panikk! Forebygging av krybbedød er nok til å redusere risikoen betraktelig slik at den nesten ikke er tilstede. Mamma og Pappa kan sove trygt når barnet sover på rygg.

5 nyttige fakta om baby og krybbedød.

 • Det skjer oftest i løpet av barnets første levemåneder- risikoen avtar etterhvert som barnet vokser til. Risikoen er tilstede helt til barnet kommer opp i to til tre års alder.
 • Det kan skje uansett hvor barnet sove- risikoen er tilstede både i barnets seng, ved samsoving eller soving i vogn.
 • Røyking i hjemmet kan øke risikoen for krybbedød- det kan også røyking under graviditet.
 • Det er ingen forvarsel- så det er umulig å forhindre annet enn å følge de generelle rådene som at barnet skal sove på rygg og at hjemmet skal være røykfritt.
 • Det finnes ingen kjent link mellom krybbedød og vaksine- det er viktig å rådføre seg med helsestasjon før man avstår for vaksine.

5 raske tips om hvordan redusere risiko for krybbedød.

 • Kontroller at barnet får nok oksygen og unngå ett varmt sovemiljø. Temperaturen bør være ca 18 grader C der barnet sover. Når barnet sover ute er det viktig med godt med klær men ikke blokker for oksygenet til den lille(unngå tepper foran barnevognsåpningen).
 • Unngå pute, tisselaken, babynest, og sengekantbeskyttere-  i sengen til babyen, disse kan redusere oksygentilførsel til barnet.
 • Amming er positivt for spedbarnet- som bl.a stimulerer immunforsvaret. Amming selv om det ikke er fullamming bidrar til reduksjon av risiko for krybbedød.
 • Barnet bør sove på en fast madrass- det anbefales at barnet har en ny madrass og ikke arver en gammel madrass. Madrassen bør ikke være for slitt eller myk om man velger å arve madrass.
 • Samsoving bør være forsvarlig- husk på at babyer som sover i egen seng på foreldrenes rom har lavest risiko for krybbedød.

Mer om krybbedød?

Våre kilder for denne artikkelen er hentet fra Landsforeningen Uventet Barnedød