Alt du trenger å vite om smokk!

Er det ikke bare egentlig ulemper med smokk?? Nei! Det er det faktisk ikke. Det finnes flere fordeler med smokk foruten om at babyen roer seg raskere ved bruk av smokk.

Når barnet blir eldre så vil ulempene med smokk overveie fordelene- i tillegg er det mindre vanlig at større barn bruker smokk. Derfor vil de fleste velge å plukke vekk smokken i løpet av de første 4 årene.

Når kan baby få smokk?

Barnet kan få smokken allerede som nyfødt. Det eneste forbeholdet er at barnet har godt sugetak ved amming. Det er viktig at både mors melkeproduksjon er godt i gang og at babyen får i seg nok melk.

Hvordan vet man om babyen får i seg nok melk?

I fra babyen er nyfødt er det helt vanlig at babyen mister litt kroppsvekt. Når vekten stabiliseres og er økende er ett godt tegn på at både melkeproduksjon og barnet får i seg nok melk. Rådfør deg gjerne med helsesøster når det er greit å starte med smokk.

Fra den nyfødte er ca 4 uker er det vanlig at tilbud og etterspørsel er kommet godt i gang.

Det tar litt tid før ammingen er kommet godt i gang. Det kan gjerne ta opptill 4 uker for de fleste! Noen vil nok oppleve at det tar lengre tid. Den viktigste indikasjonen på at barnet har det bra er økende vekt. Når ammingen går fint er det ingen problem å introdusere smokk.

Fordeler ved at babyen bruker smokk?

Barnet sovner raskere

Skal babyen sove? Da er smokken en sikker vinner for å få barnet til å sove. Ønsker du alternativ? Prøv gjerne sovebamse og hvit støy.

God å ha når barnet blir ammet i søvn.

Det er lett for at den nyfødte eller babyen protesterer når brystet slipper etter endt amming. Da kan smokken brukes for at søvnen skal fortsette.

Beroligende effekt

Smokken kan gi en beroligende effekt når barnet har vondt i magen eller er syk. Det kan også brukes til distraksjon ved f.eks vaksiner og prøvetakning. Når barnet er ute å kjører bil og brystet til mor ikke er tilgjengelig er smokken ett godt alternativ!

Beskyttelse mot krybbedød

Beskyttelse mot krybbedød: barn som sover med smokk har lavere risiko for plutselig spedbarnsdød (krybbedød) enn de som sover uten.

Ja! En nyfødt baby kan bruke smokk! Rådet som gjelder fra helsesøster og jordmor er at babysmokk ikke skal introduseres så lenge det er problemer med ammerutiner. Når amming er på plass- er det helt ok å introdusere tutten!

Hvorfor skal man vente med å gi smokk til nyfødt til ammingen er etablert?

Det er viktig å ikke gi smokk til nyfødt som har problemer med riktig sugeteknikk. Det kan forvirre din baby slik at det blir vanskelig for den å lære seg korrekt sugetak på brystet. Les mer om teknikker for amming. for nyfødt.

Ulemper ved at baby bruker smokk?

Dårligere sugetak og ammeforvirring

Det er noe fare for at barnet kan få dårligere sugetak og miste prograsjon på ammingen om tutten taes i bruk for tidlig. Du vil da kunne få problemer med amming! Les mer om amming!

Barnet våkner raskt når tutten faller ut

Det er helt vanlig problem at spedbarnet våkner til når hver gang tutten faller ut. Da blir det fort litt ekstra stress for foreldrene når babyen skal sove. Det er veldig sjeldent at foreldre velger vekk smokken helt, så dette er en ulempe man ofte må leve med.

Når skal barnet slutte med smokken?

Det anbefales at barnet slutter med smokk ved 2års-alderen.

Grunnen til at man skal slutte ved smokk når barnet er 2 år er fordi tannstillingen kan påvirkes negativt. Hvis man slutter med smokk ved 2-års alderen er det stor sannsynlighet for at tennene retter seg tilbake.

Hvordan slutte med smokk?

Når man ett lite barn skal slutte med smokk- blir det fort en emosjonell erfaring for den lille. Det blir fort en blanding mellom sinne og fortvilelse- når barnet skal slutte med smokk. Derfor kan man med fordel begynne å snakke tidlig med barnet om at smokken skal fjernes.

Smokken må fjernes på dagtid

Fjern den på dagtid- plukk den vekk ved frokosten og ellers når barnet er distrahert.

Gi barnet smokken kun ved grining.

Ikke gi etter for mas og sutring på dagtid når barnet vil ha babysmokken. Bruk den kun ved gråt når f.eks barnet får vondt eller er frustrert.

Gi barnet smokken helst kun ved sovetid.

Babyen eller barnet bør kun få smokken ved sovetid eller leggetid. Gjerne f.eks ved barnetv så det blir ekstra trøtt og rolig når leggingen skal starte. Tilpass gjerne bruken av smokk til hvor lang tid det tar å legge barnet. Prøv f.eks å ikke la barnet ha smokken mer enn i 30 minutter før det sovner. Les om flere søvntips på forsiden vår.

Slutt med smokken i barnehagen.

Før du evt prøver å fjerne smokk ved soving- så må man slutte med smokk i barnehagen. Fortell barnehagepersonellet at barnet skal slutte med smokk. De vil da være informert at de kun skal gi smokk når barnet har det vondt.

Det kan hjelpe med kosebamser og koseteppe.

Når barnet er klar og har sluttet med smokk på dagtid, kan det være greit å starte avvenning på nattestid. Det enkleste vil være å fjerne smokken ved leggetid, slik at barnet ikke våkner opp på natten og begynner å lete etter smokken. Når man skal slutte med smokk på nattestid kan det være lurt med koseteppe, plysjbamse eller sovebamse.