Hvor ofte skal man amme?

Vi har delt opp informasjonen i forhold til alder på babyen! Det er helt umulig å komme med ett råd som dekker alle barn. Ammingen avhenger av hvilken alder barnet har! Barnet vil selv signalisere sult ved hjelp av gråt eller f.eks suttelyder.

amming av baby på natten

0-6 Uker

De fleste nyfødte vil legge seg til brystet allerede rett etter føldsel! Fortvil ikke om det tar lengre tid- det kan ta opp til 2 timer før barnet har ammet!

Det bør ikke gå mer enn 6 timer før barnet ammer igjen når det er nyfødt!

Ikke la den nyfødte få sove for lenge etter første amming. Allerede etter ett par timer bør man begynne å tenke på å amme barnet på nytt!

Hvis barnet ikke gir beskjed selv må man aktivt prøve å få barnet til å die. Hvis det tar lang tid mellom første amming og påfølgende amminger kan mor selv prøve å stimulere melkeproduksjon ved å håndmelke. Melken kan gies til barnet enten  ved kopp eller håndmelking i munnen til barnet.

Ikke få panikk! Barnet har reserver slik at det klarer seg greit uten amming.

Hvis den nyfødt sover mye og gir lite tegn til ønske om å amme har barnet heldigvis reserver å gå på! Det viktigste er å høre på anvisninger om amming fra jordmor, de er der kun for å hjelpe deg!

Hvor lenge skal man amme?

Hvor lenge skal du amme baby eller barn? Fleste barn i Norge, hvor mor er i arbeid, blir gradvis avvent fra brystet når permisjonstiden nærmer seg slutt. Det finnes også eksempler på baby som naturlig mister interesse for amming eller brystet. Ønsker du å fortsette lenge med amming? Heldigvis er det helt i orden i vårt samfunn og lage sine egne veier! Go for it!

Anbefaling i Norge for hvor lenge man skal amme.

I Norge er det vanlig at perioden med amming for baby og barn varer i minst ett år. Dette er en ordning støttet av samfunnet bl.a gjennom varighet på permisjon og muligheter for redusert arbeidstid for å ta ammepause i forbindelse med amming av barnet.

Verdens helseorganisasjon anbefaler at amming fortsetter til barnet er opptill 2 år- så det er rom for å fortsette ammingen om man skulle ønske dette! Når man tillater en helt naturlig avvikling av ammingen er det mye større spredning i når barnet velger å slutte å amme på eget initativ.

Alt om nattamming av spedbarn og nyfødt!

Å komme igjennom nyfødt og spedbarnsperioden uten å oppleve å amme på natten er umulig! 😀 Alle som har hatt nyfødt i hus vet hvor vanskelig det er å få sove uforstyrret. Nattamming kan være en stor utfordring for alle i huset- spesielt om man velger å ikke samsove!

Nybakte foreldre kan glemme å ha uforstyrret søvn i 7-9 timer slik de er vant til med baby i hus.

Hvor lenge må man holde ut med nattamming?

Nattamming er helt individuelt, i den første perioden vil nok jordmor anbefale at barnet ammes ca hver 3. time selv på natten! Følg jordmors og helsesøsters anvisninger når det kommer til nattamming- de har tross alt sett og møtt barnet og kan gi gode råd.

Hvis babyens vekt holder seg stabilt og er økende er det ingen grunn til å fortsette med nattamming så lenge babyen ikke gir signal om det. Det er altså ingen grunn til å vekke babyen om natten for å amme!

Hva med smokk og amming?

Det anbefales å vente med smokk til barnet og mor har mestret ammeteknikken.