Hvor lenge skal min baby sove?

Som nybakt foreldre er det mange spørsmål man ønsker svar på- ett av spørsmålene som står høyt på listen er “hvor lenge skal min baby sove?”. I denne artikkelen går vi igjennom søvnbehov på de ulike stadiene fra nyfødt til 12 måneder. Ønsker du å vite mer om babysøvn? Les mer om våre gode tips til babysøvn.

Hvor lenge skal en nyfødt baby sove?

De aller fleste nyfødte sover mye! Å ha en nyfødt baby i hus er ofte en rolig og veldig koselig periode. De første dagene er ofte roligst- men det finnes selvsagt unntak!

Babyen sover allerede i magen til mor!

En baby sover allerede før det blir født- i andre trimester av svangeskapet utvikles søvnmønster. Det er mulig å måle på babyen inne i magen både hjerterytme og kroppsbevegelser for å bestemme om barnet sover eller er våkent.

Hvordan kan babyen i magen vite noe om døgnrytme?!

Barnets døgnrymte eller søvnmønster styres ikke av solen eller mørk- men mor produserer ett hormon kalt melatonin som overføres til barnet via blodtilførselen i navlestrengen. Melatonin hjelper barnet til en hvis grad  å følge døgnrytmen til mor.

Søvn hos nyfødte? Sover de eller blir det bare skriking fremover??

Nyfødte barn har korte søvnsykluser- mye av søvnen er urolig. Barn som følger normal terminprogresjon vil sove lett mellom 50-60 prosent av den totale søvntiden. Utenfor dyp søvn kan den nyfødte strekke på ben og armer eller ha mindre bevegelser i fingrer og tær. Barnet kan strekkes seg, gjespe bli rød i ansiktet eller lage grimaser som gjengir behaget til barnet.

En søvnsyklus varer i ca 50-60 minutter hos en nyfødt baby.

En gitt søvnsyklus hos en nyfødt vil vare mellom 50-60 minutter. Tiden for søvnsyklusen vil gradvis øke og blir tilnærmet lik en voksen i 3-4 års alderen(90-120 minutter).

Enkel oversikt over hvor lenge din baby bør sove om natten.

Anbefalt Søvn for nyfødt og baby:
Nyfødt: 14-17 timer
Spedbarn: 12-15 timer
Småbarn: 11-14 timer
Foreldre: 7- 9 timer

Min baby sover urolig på natten- hva bør jeg gjøre?

Fortvilet over at din baby sover urolig på natten? Ta først en dyp og rolig pust! Husk på at du ikke alene! Det finnes gode råd på våre sider- les mer om våre gode søvntips for nyfødt! Ønsker du en raskere løsning? Isåfall har våre lesere rapportert at de har god virkning av sovebamse med hvit støy. En sovebamse spiller av hvit støy for å berolige den nyfødte som ikke liker stille soveomgivelser. Babyen er godt vant med lyder i fra din mage- dvs ett stille rom kan fort bety en baby som gråter seg i søvn.