Tenker du på å introdusere smokk tidlig? Det er anbefalt å vente med å gi smokk til den nyfødte har fått god sugetak – og du har fått kontroll på ammingen og melkeproduksjon. Les mer om det å gi smokk til nyfødt!

Når skal man slutte med smokk?

Det anbefales å slutte med smokk ved 6-10 måneders alder. Det finnes ulike metoder for å slutte med smokk – noen sverge for en brå slutt, mens andre ønsker en jevn overgang. Les vår artikkel for tips om smokkeslutt.

Trøstende og smertelindrende effekt

Smokken kan ha en smertelindrede effekt – f.eks ved ett legebesøk(blodprøver og vaksinering)

Smokken kan redusere risiko for tidlig spedbarnsdød

Smokken er med på å holde frie pustveier – når barnet sover kan det redusere risiko for krybbedød om barnet sover med smokk. Statistikk viser at smokken gir lavere risiko for krybbedød – men nøyaktig hvorfor smokk gir lavere risiko krybbedød er på ingen måte konkludert. Alternative teorier er: Mindre sjangse for at barnet ruller over på magen, at barnet våkner lettere ved bruk av smokk, og at det reduserer risikoen for at gulp kan komme over i luftveiene.

Smokken gjør det lettere for barnet å sovne.

En smokk kan gjøre det lettere å legge barnet – og barnet faller raskere til ro. Selv om barnet sovner raskere med smokken – kan det også gi effekten at det er lettere for barnet å våkne når smokken faller ut av munnen. Noen foreldre vil da ønske at barnet ikke sovner med smokken i munnen.

Sliter du med at babyen er vanskelig å legge? Få med deg våre søvntips!

Tegn som viser at babyen vil ha mat

Hvis barnet gråter på grunn av sult vil smokken fort bli avvist om babyen vil ha melk! Prøver du å gi smokken når barnet er sultent – blir smokken fort spyttet ut. Noen ganger vil barnet roe seg litt når sulten kommer ved at man gir smokken – men det fungerer bare en liten stund før gråten kommer!

Hva er ulempene ved bruk av smokk?

En ulempe med både tåteflaske og smokk er at sugeteknikken er ulik den man bruker ved amming. Dette kan skape forvirring for det lille barnet – slik at sugeteknikken ved amming blir dårligere. Anbefalingen er derfor å vente med å introdusere smokk til barnet er 1 måned gammel – alternativt å vente til ammingen er godt etablert.

Når gir folk flest barnet smokk?

Det er ikke alle foreldre som følger anbefalingene – noen vil derfor velge å gi smokken allerede ved fødeklinikken eller sykehuset. Noen foreldre velger også å vente med å gå smokken til det går 1 uke. Det viktigste er å være sikker på ammingen er etablert – og å være kjent med anbefalingene før man avviker fra disse.

Smokk og tenner – tannstillingen kan bli negativt påvirket av smokken.

Det er anbefalt å slutte med smokken når barnet er over 1 år. Når barnet er over 2 år – øker sjansen for tannstillingsfeil ved bruk av smokk. Tannstillingsfeil kan unngås om man avvender bruk av smokk før barnet fyller 2 år.

Det kan være nyttig å vite at smokken ikke påvirker negativt på tannhelsen – og det finnes ingen kobling mellom hull i tennene på små barn og bruk av smokken.

Visste du at smokken kan øke faren for ørebetennelse?

Studier viser at bruk av smokk øker risikoen for ørebetennelse. For å forebygge økt risiko for ørebetennelse for små barn er det anbefalt å slutte med smokk allerede før barnet er 1 år. Les mer risikoen for ørebetennelse på NHI sine sider.