Søvn på dagtid er vel så viktig som nattesøvn for baby! Dagens søvn gir grunnlag for en god nattesøvn. Du har kanskje hørt uttrykket “søvn avler søvn”? For små er dette også tilfelle – i hvertfall er det slik at det kan fort bli vanskelig å legge babyen når den blir overtrøtt på kvelden! Her er det viktig å ta signalene med en gang.

Hvordan ser jeg tegn på overtrøtt nyfødt?

Når babyen ikke klarer å roe seg og finne søvn selv – er den lille som oftest overtrøtt. Når barnet gråter og ikke klarer å finne søvnen selv er dette tydlige tegn på at barnet kan være overtrøtt.

Hvilke tegn er det barnet gir?

Den lille barnet viser som oftest flere små tegn når det begynner å nærme seg leggetid.

  • Babyen mister fokus og klarer ikke å holde blikkontakt.
  • Barnet blunker langsommere og snur seg vekk fra stimuli.
  • Barnet får ofte “ett glassaktig og stirrende blikk”.
  • Barnet myser med øynene – og er ofte stille.
  • Barnet gjesper

Er man for sen – blir det veldig vanskelig å legge den lille!

Hvis man ikke rekker å legge den små når barnet selv er klar for det – kan det fort ta en stund før barnet er klar til å sove igjen. Tar leggingen for lang tid, kan det ofte være lurt å avbryte forsøket og prøve på nytt senere.

Er man observant – kan man rekke å tyde tegnene på en trøtt baby – og legge barnet før det blir overtrøtt. Når barnet først er overtrøtt, er det lett for at babyen blir sint, utrøstelig, grinete og urolig.

God søvn på dagen – kan hjelpe å forebygge “overtrøtthet” hos babyen.

Legg merke til søvnen i løpet av dagen, hvor mye av dette er kvalitetssøvn og hvor lenge sover barnet? Det er viktig å følge med på hvor lenge barnet er våken mellom hver lur. Her skal man ikke strekke strikken for lenge – og følge det samme mønsteret. Se etter tegn til tretthet – f.eks en gjesp. Når du ser tegnet hjelp barnet med å sove med en gang – det kan spare deg for mye frustrasjon!

Hjelpemidler som kan hjelpe barnet med å finne ro på kvelden.

Det finnes flere produkter på markedet som kan hjelpe barnet med å finne søvn.

Smokken er en sikker vinner her – og er ofte brukt til å roe barnet.

Drømmesauen Ewan er ett populær sovebamse som hjelper barnet med å finne søvn. Sovebamser spiller hvit støy og Drømmesauen har også ett nattlys som kan virker beroligende.baby og bamse med hvit støy